Assalamualailum..
Sharing my 'thirst-quench' project...sgt sesuai dilayan semasa musim panas...
Peach Longan Jelly
200 gm longan kering
6-7 cwn air
100-150 gm gula (ikut manis yg disukai)
1 sdb serbuk agar-agar
2 helai daun pandan (dikoyak dan diikat)
sedikit buah peach dalam tin
Masak buah longan dengan air dan daun pandan hingga longan kembang.
tambah gula dan rasakan manisnya.
Tambah serbuk agar-agar dan kacau hingga mendidih.
Tutup api dan biarkan suam.
Bubuh buah peach yg telah dipotong kecil di dalam bekas.
Tuangkan bancuhan longan yang telah suam. Sejukkan.
assalam Ummi
ReplyDeletesejuk je tekak ni tgk Ummi pnya peach longan jelly
memang terasa keenakannya he he
longan + peach dua2 sedap..
Aslmkm. Along boleh bayangkan memang sedap!
ReplyDeleteSeger nih kak Ummi .. slurrp
ReplyDeleteEh kita tengah haus ni.....suka suka.
ReplyDelete