Saturday 3 March 2012

Peach Longan Jelly





Assalamualailum..
Sharing my 'thirst-quench' project...sgt sesuai dilayan semasa musim panas...






Peach Longan Jelly
200 gm longan kering
6-7 cwn air
100-150 gm gula (ikut manis yg disukai)
1 sdb serbuk agar-agar
2 helai daun pandan (dikoyak dan diikat)
sedikit buah peach dalam tin

Masak buah longan dengan air dan daun pandan hingga longan kembang.
tambah gula dan rasakan manisnya.
Tambah serbuk agar-agar dan kacau hingga mendidih.
Tutup api dan biarkan suam.
Bubuh buah peach yg telah dipotong kecil di dalam bekas.
Tuangkan bancuhan longan yang telah suam. Sejukkan.

4 comments:

  1. assalam Ummi
    sejuk je tekak ni tgk Ummi pnya peach longan jelly
    memang terasa keenakannya he he
    longan + peach dua2 sedap..

    ReplyDelete
  2. Aslmkm. Along boleh bayangkan memang sedap!

    ReplyDelete
  3. Eh kita tengah haus ni.....suka suka.

    ReplyDelete